Wanneer is er sprake van ondergewicht?

Wanneer is er sprake van ondergewicht?

  • 02 jan 0
Dieetpro
  

DieetPro

  • Slechts 79 kcal per shake
  • Geen toegevoegde suikers
  • 18 gram speciaal type eiwit
  • Verkrijgbaar in 4 heerlijke smaken

Bekijk de shakes

Er is sprake van ondergewicht als een persoon te weinig weegt. Het gewicht is dan lager dan goed is voor de persoon. Ondergewicht kan leiden tot verschillende lichamelijke klachten. Of er sprake is van ondergewicht wordt bepaald door de Body Mass Index te berekenen voor de persoon. Bij de Body Mass Index wordt de lengte van de persoon vergeleken met het gewicht. Er is sprake van ondergewicht als het resultaat van de berekening lager is dan 18,5.

De Body Mass Index wordt berekend door: Gewicht (in kilogram) / lengte x lengte (in meters)

Voorbeeld
Een volwassen man van 1.85m weegt 60 kilo. Het gewicht van 60 kilogram wordt gedeeld door 3,43 (1.85×1.85). De uitkomst van deze berekening is 17,5. Dit betekent dat de persoon ondergewicht heeft.

Wat is de oorzaak?
Personen met ondergewicht eten doorgaans te weinig. Dit is meestal het resultaat van een ziekte. De ziekte zorgt ervoor dat er weinig eetlust is. Psychische problemen leiden ook vaak tot gewichtsproblemen. Personen met psychische problemen eten doorgaans minder. De personen leven vaak met angsten en spanningen waardoor de eetlust gedrukt wordt. Ondergewicht komt daarnaast vaak voor onder ouderen. Door de hogere leeftijd hebben deze personen minder eetlust. Ondergewicht komt ook voor bij personen die verder gezond zijn. Door de leefstijl wordt er te weinig gegeten. Zo is het mogelijk dat mensen met een druk leven maaltijden overslaan en nooit ontbijten.

Wat zijn de gevolgen van ondergewicht?
Er kunnen lichamelijke klachten ontstaan als er sprake is van ondergewicht. Het lichaam kan dan niet goed functioneren doordat er te weinig gegeten wordt. De lichamelijke klachten zijn meestal energiegebrek, lusteloosheid en vermoeidheid. Het duurt meestal niet lang voordat de conditie van de persoon ook sterk achteruit gaat. In het geval van ondergewicht is er ook een groter risico op botontkalking waardoor het risico op botbreuken sterk toeneemt.

Wat kan eraan gedaan worden?
Voor personen met ondergewicht is het belangrijk om er wat aan te doen. Het is mogelijk dat het lichaam bepaalde essentiële voedingsstoffen niet binnenkrijgt. Het lichaam heeft bijvoorbeeld eiwitten maar ook vetten, vitamines en mineralen nodig om goed te kunnen functioneren. Een gezond eetpatroon zorgt ervoor dat de persoon alles binnenkrijgt wat deze nodig is. Het is verstandig om zo snel mogelijk contact op te nemen met de huisarts. Deze kan de persoon doorverwijzen naar een diëtist of gewichtsconsulent.


Leave A Comment