Waarom kom ik aan in gewicht?

Waarom kom ik aan in gewicht?

  • 21 jan 0
Dieetpro
  

DieetPro

  • Slechts 79 kcal per shake
  • Geen toegevoegde suikers
  • 18 gram speciaal type eiwit
  • Verkrijgbaar in 4 heerlijke smaken

Bekijk de shakes

Aankomen in gewicht kan verschillende oorzaken hebben. De meeste voorkomende oorzaak is teveel calorieën en te weinig beweging. Er zijn echter ook andere redenen waarom iemand aankomt in gewicht terwijl er niets verandert is aan het eetpatroon of de fysieke activiteit. Als dit het geval is dan is het mogelijk dat het door iets anders veroorzaakt wordt.

Stoppen met roken

Veel mensen die stoppen met roken komen aan in gewicht. De nicotine in de sigaretten werken als een honger onderdrukker. Als je vervolgens niet meer rookt dan wordt de honger niet meer onderdrukt. Het is ook mogelijk dat de sigaretten voor afleiding zorgden en je hebben behoed voor eetbuien. Stoppen met roken kan het metabolisme versnellen waardoor je sneller zin in eten hebt.

Slaap

Een slechte nachtrust zorgt niet alleen voor meer vermoeidheid. De hormonen in je lichaam kunnen erdoor van slag raken. Als je een paar nachten niet goed slaapt dan kan bijvoorbeeld het hormoon dat honger veroorzaakt gaan stijgen. Slecht slapen kan er daarnaast voor zorgen dat je meer en sneller naar glucose verlangt. Als dit het geval is dan wordt er vaak gekozen voor zoete producten of junk food in plaats van gezond eten.

Vocht

Aankomen in gewicht hoeft niet te betekenen dat je meer vet op je lichaam hebt. Het kan vocht zijn wat het gewichtsverschil kan verklaren. Vrouwen houden meer vocht vast rond de menstruatie periode. Vocht kan ook het gevolg zijn van een intolerantie zoals lactose-intolerantie. Door notities te maken wanneer je aankomt kun je erachter komen wat het veroorzaakt. Het kan ook met bepaalde soorten voedingsmiddelen te maken hebben.

Schildklier

De schildklier is verantwoordelijk voor verschillende processen in het lichaam. Het reguleert onder andere het metabolisme. Als de schildklier niet goed werkt dan is het mogelijk dat je aankomt in gewicht. Het is ook mogelijk dat je afvalt als de schildklier niet naar behoren werkt.

Medicatie

Bepaalde medicatie hebben eigenschappen die bij kunnen dragen aan het aankomen in gewicht. Neem contact op met de huisarts als je aankomt na het beginnen met nieuwe medicatie. Er zijn verschillende soorten medicatie die invloed hebben op het lichaamsgewicht zoals antidepressiva, corticosteroïden, bètablokkers en kalmeringsmiddelen. Andere medicatie kan ervoor zorgen dat je veel vocht vasthoudt waardoor je aankomt.

Stemming

Als je je niet lekker in je vel voelt dan heeft dit invloed op de trek in eten. Dit is het geval bij spanning, stress, angst en depressies. Het is mogelijk dat je meer eet om je weer goed te voelen. Stress heeft niet alleen een psychisch effect. Het lichaam maakt dan ook meer cortisol aan. Dit hormoon wordt gelinkt aan overgewicht.

Menopauze

De periode van de menopauze kan ervoor zorgen dat er gewicht bijkomt. De hormonen in het lichaam veranderen. Op een oudere leeftijd gaat het metabolisme ook trager werken. Samen kan dit ervoor zorgen dat je niet meer zoveel kunt eten als je voorheen deed zonder aan te komen in gewicht.


Leave A Comment