Voeding

dieetproshake  

DieetPro

  • Slechts 79 kcal per shake
  • Geen toegevoegde suikers
  • 18 gram speciaal type eiwit
  • Verkrijgbaar in 4 heerlijke smaken

Dieetpro
Bekijk de shakes

Vetten

Vetten zijn onmisbaar in elk dieet. Ze zijn nodig voor een gezond dieet en een gezond lichaam. Voor verschillende functies in het lichaam worden vetten gebruikt. Er zijn zelfs essentiële vetten waar het lichaam niet zonder kan. Het lichaam heeft vet nodig om bijvoorbeeld de stofwisseling te sturen. Als iemand te weinig vetten binnenkrijgt dan kan het leiden tot hart- en vaatziekten.

Naast het leveren van energie leveren vetten de vitamines A,E,K en S. Het voorkomt dat er te weinig van deze vitamines aanwezig is. Als vetten niet aanwezig zijn dan kan het leiden tot een droge huid, haarverlies, lagere weerstand en het langzaam helen van wonden. Het is dan ook belangrijk dat iedereen voldoende vetten binnenkrijgt. Ook als er een dieet gevolgd wordt is het van belang om voldoende vetten te nuttigen.

Koolhydraten

Koolhydraten zijn nodig om het lichaam van energie te voorzien. Ze leveren de meeste energie voor de dagelijkse activiteiten en worden opgedeeld in simpele en complexe koolhydraten. De simpele koolhydraten kunnen gevonden worden in honing, suikers en fruit. Deze koolhydraten komen direct of makkelijk in de bloedbaan terecht zodat de energie bijna direct vrijkomt. De complexe koolhydraten kunnen gevonden worden in graanproducten met veel vezels. Het lichaam doet er langer over om deze te verteren.

Geraffineerde koolhydraten zijn bekend als koolhydraten met een hoge GI waarde. Dit is bijvoorbeeld witbrood. Om deze koolhydraten te verteren zijn pieken insuline nodig. Als insuline vrijkomt in het systeem wordt het opslaan van vet bevorderd. Hiernaast hebben geraffineerde koolhydraten minder bruikbare nutriënten. Het proces om het product te maken heeft de vezels, vitamines en mineralen verwijderd. Hierdoor worden de voordelen van deze product sterk beperkt.

Goede koolhydraten kunnen gevonden worden in producten met veel vezels. De vezels zijn goed voor de spijsvertering. Deze koolhydraten kunnen bijvoorbeeld gevonden worden in fruit en groenten. De producten die laag scoren op de glycemische index worden doorgaans gezien als goede koolhydraatbronnen. Deze producten hebben niet de insuline pieken of de bevordering van het opslaan van vet.

Eiwitten

Eiwitten zijn nodig voor meerdere functies in het lichaam maar ook voor de botten en zenuwen. Ze geven structuur aan de cellen en ze worden gebruikt voor groei. Tijdens het afvallen zijn eiwitten vooral goed voor de stofwisseling omdat het lichaam langer nodig heeft om de eiwitten af te breken. Hoe langer het lichaam erover doet hoe meer energie het lichaam verbruikt. Over het algemeen wordt 1 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht aangeraden. Mensen die veel sporten hebben meer eiwitten nodig. Een bodybuilder heeft bijvoorbeeld meer dan 2,2 gram eiwit nodig per kilo lichaamsgewicht.

Eiwitbronnen
Er zijn bronnen van eiwitten die veel vet bevatten. Dit is bijvoorbeeld een hamburger. Deze kan 20 gram eiwitten bevatten maar daarnaast ook 40 gram vet. Dat is niet een goede eiwitbron. Een goede eiwitbron bevat veel eiwitten en weinig of geen vetten en koolhydraten. Goede eiwitbronnen zijn: vis, kip, eieren en mager vlees.