Koolhydraatarm dieet

dieetproshake  

DieetPro

  • Slechts 79 kcal per shake
  • Geen toegevoegde suikers
  • 18 gram speciaal type eiwit
  • Verkrijgbaar in 4 heerlijke smaken

Dieetpro
Bekijk de shakes

Voor het lichaam maakt het niet veel uit of je nu een eetlepel appelstroop naar binnen werkt of een paar suikerklontjes. Het lichaam zet ze allebei om naar suikers om er energie uit te halen. De koolhydraten zijn de voornaamste bron van energie voor het lichaam. In een modern westers dieet bestaat gemiddeld meer dan 70 procent van het dagelijkse eten uit koolhydraten. Bij een koolhydraatarm dieet wordt het aantal koolhydraten dat een persoon eet sterk verminderd. Het doel hiervan is dat het lichaam niet een constante aanvoer heeft van koolhydraten. Hierdoor gaat het lichaam sneller over naar het verbranden van de opgeslagen vetten. Bij het koolhydraatarme dieet wordt een tekort aan suiker in het lichaam gecreëerd. Suikers worden door het lichaam altijd als eerste gebruikt voor energie. Het lichaam kan bij een koolhydraatarm dieet geen energie uit de suikers halen waardoor het overgaat tot het verbranden van het vet.

Voordelen

Het voordeel van een koolhydraatarm dieet is dat je minder simpele koolhydraten binnenkrijgt. Hierdoor voorkom je dat deze omgezet worden naar vet als je niet actief bent. Het dieet is niet zo streng op het gebied van koolhydraten als het Atkins dieet. De koolhydraten worden verminderd maar niet zo sterk als bij het Atkins dieet.

Nadelen

Het nadeel van het koolhydraatarme dieet is dat je met name in het begin vermoeid kunt raken. Het lichaam is gewend aan veel koolhydraten als energiebron wat het opeens niet meer krijgt. Het gevolg is een energiegebrek waardoor je je lusteloos kunt voelen. Een ander nadeel is dat wanneer je de koolhydraten te sterk verminderd je ook geen groenten en fruit meer kunt eten. Hierdoor kan er een tekort ontstaan aan vitamines en mineralen.

Insuline en glucagon

Het metabolisme wordt gereguleerd door een groep hormonen. Er zijn verschillende hormonale systemen die hier verantwoordelijk voor zijn. Deze hebben een grote samenhang en zijn afhankelijk van elkaar. De hormonen insuline en glucagon worden beiden in de alvleesklier geproduceerd. Beide hormonen houden zich voornamelijk bezig met het regelen van het bloedsuikergehalte. Insuline zorgt ervoor dat de cellen glucose kunnen opnemen en verlaagt het bloedsuikergehalte. Glucagon zorgt voor het afbreken van glycogeen als het bloedsuikergehalte laag is. Het bloedsuikergehalte wordt hierdoor verhoogd.

Wat gebeurt er met koolhydraten in het lichaam?

Als koolhydraten gegeten worden dan worden deze in het lichaam afgebroken tot glucose. De glucose wordt vervolgens in het bloed opgenomen. Dit wordt ervoor dat het bloedsuikergehalte in het lichaam verhoogd wordt. Hoe snel het bloedsuikergehalte stijgt ligt aan het soort koolhydraten dat gegeten wordt. Er wordt vervolgens insuline aangemaakt in de alvleesklier zodat de glucose naar de cellen kan. Zonder insuline wordt glucose niet tot de cellen toegelaten en kan het niet worden opgeslagen. Als het bloedsuikergehalte te laag wordt dan wordt glucagon aangemaakt in de alvleesklier. De glucagon stimuleert de afbraak van opgeslagen glucose zodat het bloedsuikergehalte weer verhoogd wordt. Op deze manier wisselen insuline en glucagon elkaar af aan de hand van het bloedsuikergehalte. Samen zorgen de twee hormonen ervoor dat het bloedsuikergehalte op een stabiel niveau blijft.

Verschil met het Atkins dieet

Het verschil met het Atkins dieet is dat het koolhydraatarme dieet niet zover gaat in het beperken van de koolhydraten. Het Atkins dieet verlaagt het aantal koolhydraten tot een minimum. Een koolhydraatarm dieet vermindert ook de koolhydraten maar niet zo sterk als het Atkins dieet. Het aantal koolhydraten bij een koolhydraatarm dieet ligt aan de ondergrens van wat dagelijks aanbevolen wordt voor het aantal koolhydraten. Bij het koolhydraatarme dieet wordt ook de soorten koolhydraten gewijzigd. Zo worden er geen simpele koolhydraten meer gegeten tijdens het dieet. De simpele koolhydraten worden direct door het lichaam omgezet naar suikers waardoor de kans groot is dat deze worden omgezet naar vet als ze niet direct gebruikt worden als energie.